031 811 018 [email protected]

U ventilirajućim su kanticama za kuhinjski otpad 24 stambena kućanstva u zgradi 3 na Vijencu kardinala A. Stepinca od početka ožujka do kraja rujna sakupila 2.450 litara biootpada. Prvih je 30 tjedana ovog Univerzalova pilot-projekta potvrdilo ideju s kojom mu je komunalac pristupio – bolji preduvjeti odvajanja povećali su količinu pravilno zbrinutog otpada nastalog pripremom hrane u kolektivnom stanovanju. – Do proljeća su stanari Trojke organske ostatke voća i povrća zbrinjavali u smeđem kontejneru, neposredno uz zgradu, poput svih koji žive u zgradama, dok svako kućanstvo na toj adresi nismo opremili kanticama s 10 L zapremnine za kompostabilne biovrećice u koje se odlažu ostatci kruha, svježeg povrća i voća, ljuske jaja, talog kave. Prednost je ovakvih kantica što se mogu držati u zatvorenom prostoru, doslovno u kuhinjskom elementu, jer u njih odložen biootpad ne uzrokuje smrad, kaže Danijel Geošić iz Univerzalovih Odnosa s javnošću. Kanticu je testirao u vlastitom kućanstvu, uvjerivši se u praktičnost ovakvog rješenja za stanove, trenutačno, tvrdi, najboljeg na tržištu.

Da su korisnici izuzetno zadovoljni kanticama potvrđuje i predstavnica stanara u Trojci Marija Kerekeš. – Svoju kanticu još od početka držim u kuhinji i nikad nisam osjetila neugodan miris. U vrećicu na dno kantice znam staviti komadić škarnicla koji upije eventualnu vlagu od zelene salate, listova kupusa, poriluka, kelja… Kada se vrećica napuni, povežem je i odložim u smeđu kantu na stubištu. Čim smo dobili male kantice, kante od 120 litara, kojima smo zamijenili kontejner, stavili smo u hodnike zgrade, da nam je odlaganje još jednostavnije. Uvjerili smo se da ni tu nema nikakvog smrada, navodi M. Kerekeš.

Trojka je u proteklih šest mjeseci izdvojila dvostruko više biootpada nego u istom razdoblju lani, što je rezultat pilota s novom praksom u zbrinjavanju kuhinjskog otpada

Prateći rezultate pilot-projekta na Vijencu koji pokazuju veću motiviranost za odvajanje sirovog otpada iz kuhinje, Univerzal je nakon šest mjeseci monitoringa odlučio sve stambene jedinice,  obuhvaćene javnom uslugom sakupljanja otpada, opremiti ventilirajućom kanticom, a takvih je u Đakovu 1.350, raspoređenih na stotinjak zgrada. – Posebno smo zadovoljni što smo za te male rupičaste spremnike, kojima podižemo ljestvicu u kvaliteti javne usluge, osigurali bespovratno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Fond nam pokriva 40 % troškova u ukupnoj vrijednosti ulaganja koje premašuje 10.000 €, bez PDV-a, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Kantice će, najavljuje, uskoro biti dostavljene svakom stambenom kućanstvu s polugodišnjom zalihom vrećica. To je besplatni startni paket jer će se kompostabilne biovrećice nakon toga kupovati na Univerzalovim blagajnama. – Biootpad je u zajedničkom stanovanju krucijalni segment kućnog komunalnog otpada pa je i ovaj Univerzalov potez novi izravni doprinos njegovu angažiranijem odvajanju i smanjenju količine proizvedenog miješanog otpada, zaključuje Ripić.

Biootpad je u ovoj kantici 30 % suši nego u bilo kojemu drugom spremniku i zato nema smrada. Suši se tako što kroz rupice cirkulira zrak, pa se ne stvaraju plijesni i gljivice

Skip to content