031 811 018 [email protected]

Selo i poljoprivreda, sve što stvaraju vrijedne ruke slavonskog čovjeka, poljoprivredni alati i strojevi, predavanja agrarnih stručnjaka, tradicijski zanati i suvremeni obrti, revija teladi koju predvode djeca u narodnome ruhu, prezentacija strukovnih zanimanja i nove poslovne prilike. Sve je to dio sajamskog mozaika koji 4. i 5. svibnja u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo i oko nje, na više od 5.000 kvadrata izložbenog prostora, nudi 10. Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva – Đakovo Expo Zlatne ruke.

U jubilarnom izdanju dvodnevna manifestacija u organizaciji Grada Đakova, Univerzala, Turističke zajednice grada Đakova i Državne ergele Đakovo, uz već poznate, ali i neke nove partnere – Hrvatsku poljoprivrednu agenciju, Agenciju za izravna plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, HAMAG – Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije, Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu, Obrtničku komoru Osječko-baranjske županije s Udruženjem obrtnika Đakovo, Udrugu za zaštitu životinja i Veterinarsku stanicu Đakovo nudi čitav niz zanimljivih prezentacijskih, informacijskih i edukacijskih sadržaja privlačnih svim generacijama posjetitelja.

Izazov i prilika gospodarstvenicima

– Đakovo Expo smjestili smo u zatvorenu jahaonicu, jer smo mišljenja da potencijali reprezentativnog prostora jahaonice još nisu dovoljno iskorišteni. Za ovu smo ideju odmah dobili podršku Ergele i sada nam predstoje posljednje pripreme za Zlatne ruke. Deseti je Đakovo Expo prilika za analize i procjene u kojem pravcu razvijati ovaj sajam; sigurno je da ćemo ga nastojati učiniti promotorom modernoga života u ruralnom području i generatorom malog i srednjeg poduzetništva u Đakovu, ali i Đakovštini, kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Jubilarni Expo 2018. okuplja lokalna obiteljska gospodarstva, udruge i zadruge, promovira obrtnu tradiciju i domaću radinost, plodove ruku i zemlje, strukovna zanimanja, organizira brojna stručna predavanja za poljoprivrednike i poduzetnike, ali i nudi najfinije slastice

Za svakog našeg poljoprivrednika, obiteljsko gospodarstvo, obrtnika i malog poduzetnika dolazak na Zlatne ruke mora predstavljati izazov i priliku za prezentaciju njegovih dosadašnjih postignuća, ali i mjesto na kojem će relevantni stručnjaci svima u svojoj branši dati novu informaciju, savjet ili poticaj za daljnje napredovanje, dodaje Mandarić.

Da je Đakovo Expo prepoznatljiv kao priredba od posebnoga značaja za istočnu Slavoniju potvrđuju pokroviteljstva Predsjednice Republike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva, Ministarstva turizma i Osječko-baranjske županije. Prvi je put prisutan i grad partner – Lipik.

Stručnjaci o aktualnostima u agraru

– Na radionicama i izlaganjima ovogodišnjeg 10. Expoa bit će riječi o novostima za korisnike izravnih potpora u svim granama poljoprivrede i Programu ruralnog razvoja, o plodnom tlu bez kontaminata, jačanju svijesti o očuvanju okoliša, o mogućnostima za poduzetnike iz europskih fondova, o rizicima i osiguranjima za gospodarstvenike, o stresu kod životinja, odgovornosti za kućne ljubimce i skrbi o napuštenim životinjama, ali i o svim drugim aktualnim temama, zaključuje gradonačelnik Mandarić i ne zaboravlja još jednu bitnu sastavnicu manifestacije – predstavljanje učeničkih zadruga strukovnih škola i zanimanja u kojima će se moći obrazovati budući srednjoškolci. Zato Expo može biti zanimljiv i osmašima, pomažući im u izboru životnog poziva. Pogotovo zasladi li se posjet Ergeli prvog vikenda u svibnju odabranom slasticom na Festivalu čokolade.

Na Sajmu sudjeluju i Osnovna škola “Matija Gubec” iz Piškorevaca, Srednja strukovna škola Antuna Horvata te Ekonomska škola “Braća Radić”, koje za đakovačke vrtićarce pripremaju radionice izrade dukata, ukrasnih licitarskih srdaca i slamnatih umjetnina. Njihovi su gosti osnovci iz vojvođanskog Tavankuta, kao i učenici strukovnih škola iz Kaštel Štafilića, Subotice i Bogatića (u Srbiji), čime Zlatne ruke i ovaj put “grade mostove susjedske suradnje.

Skip to content