031 811 018 [email protected]

 

Zoran Vinković jedan je od petero članova povjerenstva koje je bilo imenovano i ovlašteno za pripremu i provedbu otvorenog postupka javne nabave vezovskoga šatora iz 2016., iako je na medijskoj konferenciji 18. kolovoza tvrdio kako nije bilo član povjerenstva. Vinkovićevo sudjelovanje u nabavi šatora dokazuje odluka tadašnjeg Univerzalova direktora o početku postupka javne nabave, kao i dokument o imenovanju predstavnika Grada Đakova u sastavu povjerenstva, koji je potpisao sâm Vinković. Oba su dokumenta priložena ovome priopćenju.

Zašto je baš Univerzal trn u oku bivšemu gradonačelniku i s kojim legitimitetom on danas progovara o Univerzalovu poslovanju? Dok je Vinković kao gradonačelnik bio predsjednik Univerzalove Skupštine, trgovačko društvo kreditno se zadužilo za 10,5 milijuna kuna! Naslijeđeno snažno opterećenje normalnom poslovanju aktualna je Uprava od 2017. do sredine 2020. godine spustila na manje od 3 milijuna kuna, bez ikakvih novih zaduženja, servisirajući sve tekuće potrebe, poboljšavajući materijalno-pravni status svih svojih zaposlenika, ali i u isto vrijeme investirajući u nove projekte, bez medijske pompe.

Istina je kako su izgubljena dva radna spora, što nije senzacija kao u prezentaciji Zorana Vinkovića, međutim istina je i da je bruto plaća komunalnog radnika u razdoblju od 2016. do 2020. u prosjeku porasla za oko 1.200 kuna ili za 17 %, što dokazuje da je gradski komunalac zdrava i solventna tvrtka na stabilnim nogama.

Univerzal u proteklom razdoblju nije zapošljavao ni enormno, ni nesavjesno i bez kriterija, kako kaže Vinković, već su popunjavana radna mjesta koja su ostala prazna prirodnim odljevom – odlaskom zaposlenika u mirovinu, dok je zbog širenja poslovanja otvorena nekolicina novih mjesta za koje su kandidati trebali udovoljiti kriterijem stručnosti.

Osim toga, nakon 30-ak pojedinačno sklopljenih ugovora u proljeće 2017., Univerzal je uoči smjene prošle Uprave imao 118 radnika s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Svi su ostali u sustavu zahvaljujući širenju poslovanja i novim izvorima prihoda. U srpnju 2020. također brojimo 118 zaposlenika.

Za razliku od politikanstva i propagande Zorana Vinkovića, pokazatelji poslovanja su vrlo jasni i rezultat činjenica koje prate Univerzal u svakodnevnom radu, napredovanju i zadovoljstvu korisnika.

Direktor: Stjepan Ripić

Skip to content