031 811 018 [email protected]

Đakovačka komunalna tvrtka Univerzal dobitnik je ovogodišnje Zelene povelje Osječko-baranjske županije, javnog priznanja koje se dodjeljuje za doprinos očuvanju okoliša kao osnovnog uvjeta zdravog i održivog razvoja, ekološkog sklada i stabilnosti i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit svih sadašnjih i budućih generacija. Zelena je povelja novo u nizu priznanja za Univerzal, već nagrađen Priznanjem Hrvatske gospodarske komore za 50 godina neprekidnog rada i opstojnosti na tržištu 2012. te Godišnjom nagradom Grada Đakova 2015. Svečanost na kojoj će Univerzalov direktor Mile Kaselj primiti županijsku povelju najavljena je za četvrtak u 11.30 u zgradi OBŽ. Kaselj kaže kako je ključna uloga u procesu rasta higijenskog i ekološkoga standarda u Đakovu u predanom radu cijelog Univerzalovog tima i suradnji s Gradom, Gradskim vijećem i gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem.

Đakovački je komunalac Univerzal još od davne 1963. sinonim čistog, lijepog i urednoga grada. Osim svakodnevne brige o higijeni i uređenju zelenih površina i parkova, ulica, pješačkih staza, gradskih i lokalnih cesta i parkirališta, što je oko 100.000 kvadrata javnog prostora, Univerzal upravlja Gradskom tržnicom i Gradskim grobljem, jednim od najljepših u Hrvatskoj, i grobljima svih prigradskih naselja koja su zavidno uređena i opremljena.

– Zajedno s građanima uspješno provodimo primarno razvrstavanje otpada na kućnom pragu i svakog tjedna praznimo više od 30.000 kanti s mješovitim komunalnim otpadom, papirom i plastikom, čemu svakako treba pridodati spremnike stambenih zgrada te poslovne korisnike. U našem eko dvorištu u Gajevoj ulici 31 zbrinjavamo papir, plastiku, staklo, tekstil, odjeću, glomazni otpad, metal, električni i elektronički otpad kućanstava, bez ikakve naknade i u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, tvrdi direktor Kaselj. Kako je selekcija otpada u kućanstvima izuzetno prihvaćena, Univerzal već pripremljen projekt izgradnje i opremanja novog reciklažnog dvorišta na istoj lokaciji s dobivenom  pravomoćnom građevinskom dozvolom nominira Kohezijskom fondu EU, koji će ga sufinancirati s 85% bespovratnih sredstava. Đakovčani će tako uskoro dobiti opremljenije, tehnološki neusporedivo bolje ekoreciklažno dvorište, u kojemu će se zbrinjavati 30 vrsta otpada i sekundarnih sirovina.

Višemilijunska su i ulaganja u gradski deponij Vitiku, koji zadovoljava sve zakonske regulative i norme za odlaganje miješanog komunalnog otpada, bez štetnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi. Na ulazu je postavljena mjerna postaja s rampom i 50-tonskom vagom, ulazna kapija i videonadzor, a projekt nove pristupne ceste s potrebnom pratećom infrastrukturom nominiran je za bespovratna sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Nova cesta bit će dugačka pola kilometra, a široka pet metara, s rasvjetom, odvodnjom i DTK kanalizacijom. Osim toga, u pripremi je i izgradnja deponije građevinskog otpada.

– Svjesni smo da je odnos prema otpadu i okolišu ogledalo kulture života u gradu, pa nastavljamo investicije za čist i uredan grad i još višu razinu komunalnoga standarda, što potvrđuje i sadnja gotovo tisuću sadnica mladog drveća diljem grada prošle jeseni i ovog proljeća, pri čemu smo svako uklonjeno staro stablo nadomjestili dvama novima, zaključuje Kaselj.

Skip to content