031 811 018 [email protected]

Nekadašnji članovi uprave đakovačkog Univerzala – bivši direktor Mile Kaselj i savjetnik Goran Soldo – pod istragom su zbog sumnji u milijunske malverzacije na štetu te gradske tvrtke. Kako je za Telegram potvrđeno iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, vodi se istraga protiv njih, te poduzetnika Blage Jukića i njegove firme Libro.

Istražuje se, doznaje Telegram, i Kaseljev Novi radio, lokalna radio stanica koja je osnovana još početkom 2000-ih. Svi poslovi koje istražitelji provjeravaju tiču se takozvane bagatelne nabave, koja je, kako se sumnja, bila paravan za neosnovane isplate.

Politički obračuni ili sustavni kriminal?
U vrhu Univerzala burno je od trenutka kada su Kaselj i Soldo u ljeto 2017. dobili otkaze. Kaselj je nekoć bio u HSS-u, a sada je sudjelovao u osnivanju Demokratskog HSS-a, dok je Soldo nakon izlaska iz HDZ-a postao nezavisni vijećnik Grada Đakova. Otkaze im je dala nova uprava na čelu sa Stjepanom Ripićem (HDZ). Obojica su zbog otkaza podnijela tužbe tvrdeći da su nezakoniti. Odlukom suda Soldo je vraćen na posao u Univerzal, a Kaselj još čeka konačnu odluku suda.

U međuvremenu se saznaje i za sumnjive poslove Kaselja i Solde. Prema rješenju o provođenju istrage njih dvojica su muljali s javnom nabavom, odnosno dogovarali poslove s firmama poduzetnika s kojima su bili bliski. Na taj su im način, sumnja se, pogodovali, a Univerzalu nanijeli milijunsku štetu. Univerzal je lokalna komunalna firma koju je osnovao grad Đakovo s devet okolnih općina.

Sporne fakture koje je platio Univerzal
Sporne fakture koje istražitelji provjeravaju odnose se na kupovinu mikrofona, mikseta, zvučnika i ostale audio opreme za gradski bazen Đakovo. Univerzal ih je između lipnja i prosinca 2015. kupovao od Jukićeve firme Libro za ukupno 48 tisuća kuna. U kaznenoj prijavi na osnovu koje je otvorena istraga stoji da se ta ista oprema u maloprodaji mogla nabaviti za duplo manji iznos. U ožujku 2016. od Libra je Univerzal kupio još jedan mikrofon sa stalkom. Plaćen je, stoji u prijavi, nešto više od 14 tisuća kuna, bez obzira što se ista oprema može kupiti za 6.700 kuna u slobodnoj prodaji. Sumnja se da je taj mikrofon korišten na Kaseljevom Novom radiju.

Na tri posla šteta veća od milijun kuna?
Istražuje se i Univerzalova kupovina zemljišta “Vitika” koja je dogovorena krajem listopada 2016. a finalizirana u siječnju 2017. godine. Naime, Univerzal je od izvjesnog Roberta Adrića kupio to zemljište za 810 tisuća kuna, iako se, navodi se u prijavi, znalo da je on to zemljište ranije kupio u stečaju jedne firme za svega 136.960 kuna. Sada se provjerava jesu li Kaselj i Soldo doista odgovorni za štetu đakovačkoj firmi od 670 tisuća kuna.

Slijedi novi veliki ugovor Univerzala i tvrtke Libro koji je sada pod istragom. U studenom Mile Kaselj i Goran Soldo s Jukićevim Librom dogovaraju kupovinu, transport i montažu opreme za dječje igralište. U pitanju je nešto manje od 500 tisuća kuna bez PDV-a. No, u travnju 2017. sklapaju s Jukićem novi ugovor, na još 497 tisuća kuna također za rodove vezane za nabavu, transport i montažu dječjeg igrališta. Na kraju su, stoji u prijavi, igralište montirali zaposlenici Univerzala, a ne tvrtke Libro kojoj je to plaćeno. Osim toga, ispostavilo se da je oprema koju je Jukić prodao Univerzalu vrijedila oko 318 tisuća kuna. Zato se sumnja daje cijeli ovaj projekt preplaćen za više od 670 tisuća kuna na čemu je Libro, prema prijavi, nezakonito zaradio.

Sportska oprema za grad Đakovo
Još 300 tisuća kuna Jukić je navodno nezakonito zaradio na prodaji kontejnera za komunalni otpad Univerzalu krajem studenog 2016. godine. Plaćeni su, prema računima iz gradske tvrtke, nešto manje od 400 tisuća kuna, iako im je realna vrijednost nešto manje od 100 tisuća, navodi Telegram. U svibnju 2017., dakle netom prije smjene, Kaselj i Soldo kupili su od Jukića i 10 košarkaških tabli, tri košarkaške konstrukcije, dva rukometna gola i jednu odbojkašku mrežu s antenom, navodno za potrebe grada Đakova. Doduše, prema prijavi, nitko iz grada nije dao odobrenje da se to doista i kupi. Umjesto 34 tisuće kuna koliko je ta oprema bila vrijedna, Univerzal je Jukićevoj firmi podmirio račun od 77 tisuća kuna i omogućio mu, sumnja se, nezakonitu zaradu.

Jedno suđenje im je već počelo
Inače, prošli mjesec Kaselju i Soldi već je počelo suđenje zbog sumnje da su gradsku komunalnu tvrtku Univerzal Đakovo oštetili za 18.281,78 kuna. Uz njih dvojicu optužen je i bivši šef Čistoće Tomislav Vuković.

Kaselj je, prema optužnici o kojoj je pisao Jutarnji list, omogućio Soldi korištenje službene kartice Univerzala za točenje goriva u privatni automobil, što je ovaj od rujna 2016. do svibnja 2017. učinio 32 puta, kupivši pritom 1.717 litara goriva. Kaselj je potom odobrio da se ti računi “proknjiže kao točenje goriva u radne strojeve, iako je, stoji u optužnici, bio svjestan da je Soldo kupljeno gorivo točio za vlastite potrebe. Time je Univerzal oštećen za 14.165 kuna. Soldo i Vuković se, pak, terete zbog kupnje robe na račun Univerzala, a zapravo za potrebe Soldine privatne tvrtke koja se bavi stanogradnjom, odnosno obrta samoposlužnih autopraonica. Sve te optužbe nazivaju političkom odmazdom HDZ-a.

Telegram.hr

Skip to content