031 811 018 [email protected]

Set za razvrstavanje otpada proširuje se za još jednu posudu – smeđu – svim korisnicima koji su iskazali potrebu za odlaganjem biootpada u zasebnu kantu kao alternativu vrtnom kompostiranju. Nakon što su Univerzalovi radnici smeđim posudama već opremili sva prigradska naselja, na red je stigao grad, gdje su prve dugoočekivane kante već dospjele u prave ruke. Osim boje, od ostalih ih posuda razlikuje gumena brtva po cijeloj dužini poklopca i mehanizam za njegovo zatvaranje, čime se sprječava širenje neugodnih mirisa.

Smeđa posuda prvenstveno će služiti odlaganju kuhinjskih ostataka poput viškova kruha, peciva, tjestenine, otpadaka od povrća i voća (ljuski, kora, listova), ljuski jaja, čajnih vrećica i taloga kave te vrtnog otpada poput osušenog cvijeća, sitnoga granja, suhog lišća, otkosa trave i živice, zemlje iz lončanica i malih količina piljevine i drvene kore.

Isporukom smeđih kanti, međutim, ne počinje organizirani odvoz i zbrinjavanje biootpada. Za to će trebati još malo strpljenja, do zadovoljenja svih potrebnih tehničkih uvjeta, o čemu će Univerzal javnost pravovremeno izvijestiti.

Grad Đakovo javnom je nabavom, provedenom posredstvom Fonda za zaštitu okoliša, za potrebe đakovačkih kućanstva osigurao 5.600 posuda za biootpad, s tim da je u (pri)gradskim dvorištima i vrtovima još od ranije 1.280 kompostera od 350 litara koji su Univerzalovim korisnicima isporučeni također besplatno.

Skip to content