031 811 018 [email protected]

Zgrada kolektivnoga stanovanja na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca 4 prvi je u potpunosti obnovljen objekt u aktualnom, trećem ciklusu poboljšanja energetske učinkovitosti, sufinanciranom bespovratnim europskim novcem. Iz Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti stambeni je upravitelj Univerzal u suradnji s Poduzetničkim centrom Đakovo za ovu zgradu s 24 stambene jedinice izborio gotovo 199.000 € u procijenjenoj vrijednosti projekta energetske obnove od 324.000 €, što premašuje 60 % svih troškova. Ugovor je o obnovi s Ministarstvom prostornog uređenja i graditeljstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ime suvlasnika nekretnine Univerzal potpisao krajem 2022. s dvogodišnjim rokom izvedbe, iako su svi predviđeni radovi privedeni kraju prošle jeseni.

Četvorka je izvedenim građevinskim i majstorskim radovima dobila rekonstruirano ravno krovište s hidroizolacijom, stara je stolarija zamijenjena novim visokokvalitetnim PVC prozorima i vratima, za toplinsku je izolaciju pročelja korištena kamena vuna, izolirano je i podnožje zgrade, dok je izolacijom podrumskog stropa dodatno spriječen nepotrebni gubitak topline. Primijetiti se može i nova, vedra boja pročelja, kojom je zgrada iz daleke 1963. godine potpuno osvježena! Vlasnicima je i korisnicima stambenih prostora kapitalna investicija donijela optimiziranu potrošnju energije i veću vrijednost nekretnine, a prednost su svakako i smanjena davanja za grijanje i klimatizaciju. Otplatu kredita poslovne banke, potrebnog kako bi se dostigla razlika sredstava od 125.000 € do krajnje vrijednosti ulaganja, niz spomenutih benefita učinit će podnošljivijom.

Zahvaljujući obnovi Četvorka je iz nekadašnjeg energetskog E preskočila u B razred. Zbog toga će se tijekom zagrijavanja stambenog prostora u zimskim mjesecima rasipanje energije smanjiti za sedam puta, dok će se godišnja emisija ugljikova dioksida prepoloviti! Glavni je projekt cjelokupne energetske obnove izradio Đakovoprojekt, a radove je izvela Akropola.

Skip to content