031 811 018 [email protected]

Zbog obilnih je količina oborina u travnju i svibnju Univerzal, kao i svaki komunalac u svim ostalim urbanim sredinama, suočen s pojačanim potrebama košnje trave na javnim površinama, koja zbog dobivene vlage raste brže nego u uobičajenim proljetnim vegetacijskim uvjetima. Iako su naši ljudski i tehnološki resursi ograničeni, svakodnevno ulažemo silne napore kako bismo uspjeli održati urednost svih zelenih površina; travnjaka i dječjih igrališta u gradu, središta prigradskih naselja te njihovih dječjih igrališta, kao i zemljanih površina na gradskom i mjesnim grobljima.

Sve su radne dane tijekom svibnja komunalni radnici proveli na gradskom i prigradskome terenu s kosilicama i trimerima – unatoč tomu što nam vremenske prilike nisu išle na ruku. Meteorološki podaci, naime, bilježe devet radnih kišnih dana, tijekom kojih je palo 90 litara kiše po četvornome metru, te još tri dana vikenda s dodatnih 30 litara kiše. To je dvostruko veća količina oborina nego u istom mjesecu prošle godine. Vlažno tlo otežava košnju trave, posebno pasica na grobljima koja se kose po kružnom rasporedu i u prosjeku svaka dva tjedna, a gdje se košnjom mokre trave jako prljaju grobnice. I u gradu se košnja u četvrtima obavlja kružno, uz iznimku samog centra grada koji se obavezno kosi dvaput, a po potrebi i triput mjesečno. Treba razumjeti i kako su za košnju zelenih površina zadužene Univerzalove poslovne jedince Higijena i Groblje, zaposlenici kojih paralelno obavljaju i druge esencijalne poslove na koje se ne može čekati, a također su u javnom interesu – poput sadnje i zalijevanja cvijeća i ukopa pokojnih.

Košnju trave, koju samo manji, ali očito glasniji i nerazumniji dio javnosti kvalificira kao komunalni problem, treba razmotriti u realnom kontekstu – umjesto objavljivanja fotografija i komentara na društvenim mrežama u kojima se Univerzal proziva za neangažiranost. Nije nepoznanica da se sa sličnim situacijama susreću i drugi gradovi, no naš je grad još uvijek uredan, čist i bez trave do koljena, zahvaljujući maksimalnim naporima kosaca.

Skip to content