031 811 018 [email protected]

Grad Đakovo, Univerzal d.o.o. za komunalne djelatnosti i Turistička zajednica Grada Đakova i ovoga proljeća, 4. i 5. svibnja, organiziraju već tradicionalni Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo Zlatne ruke. Za razliku od prijašnjih godina, kada je domaćin manifestaciji bilo Sajmište u Piškorevcima, Grad je za jubilarno 10. sajamsko izdanje odabrao novu lokaciju pa Zlatne ruke stižu na Državnu ergelu Đakovo u Šenoinu 45, gdje je u zatvorenoj jahaonici i dvorištu Pastuharne više od 5.000 četvornih metara sajamskog prostora. Prijave izlagača pristižu svakodnevno.

Sajam Đakovo Expo proteklih godina donosi pozitivne rezultate lokalnome gospodarstvu i ima važan mikroekonomski potencijal koji prepoznaju domaći obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mali i srednji poduzetnici. Osnovni je cilj ove manifestacije revitalizirati i popularizirati poljoprivredu, predstaviti potencijal sela u suvremeno doba, tradicijske zanate i suvremene obrte, život u ruralnom prostoru, zaštitu domaćih agroproizvoda na tržištu, kao i nove, mnogima još neotkrivene mogućnosti koje pruža moderna poljoprivredna proizvodnja bazirana na “pametno” pripremljenim projektima i poticana bespovratnim sredstvima iz europskih fondova.

Poduzetnicima Đakovo Expo pruža konkretne smjernice s terena i otvara prostor budućih ulaganja, a uz bogatu gastronomsku ponudu domaće kuhinje, brojnih delicija slavonskog podneblja, vinske kapi i Festival čokolade Zlatne ruke nose veliki potencijal za razvoj gastroturizma. Kako Đakovo ima bogatu obrtnu i cehovsku tradiciju, u organizaciji Expoa svake godine sudjeluje i Udruženje obrtnika Đakovo, koje nakon višegodišnje recesije u gospodarstvu ponovno bilježi pozitivne trendove i rast obrta, pa ih je u ovom trenutku na području Đakova 823.

Osim rukotvorina i proizvoda obiteljskih gospodarstva, obrta, zadrugara i udruga, na jubilarnome 10. Đakovo Expou bit će izložena poljoprivredna oprema i mehanizacija. U suradnji sa suorganizatorima i već dokazanim partnerima, Veterinarskom stanicom Đakovo, Inspectom i Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom dvodnevni program jubilarnih Zlatnih ruku upotpunjuju stručna predavanja, zanimljive radionice i edukacije o aktualnim temama, a Hrvatska poljoprivredna agencija i Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda organiziraju Bambino kup, revijalnu izložbu teladi i promociju uzgoja slavonsko-srijemskog podolca, autohtonog slavonskoga goveda.

Đakovačka Srednja strukovna škola Antuna Horvata i Ekonomska škola “Braća Radić” ovogodišnji su Sajam odlučile iskoristiti za prezentaciju strukovnih i ekonomskih zanimanja i kreativne radionice za školarce, u čemu će im se pridružiti učenička zadruga OŠ “Matija Gubec” Piškorevci i njihovi vršnjaci iz istoimene škole vojvođanskog Tavankuta. Pred malim je i velikim posjetiteljima školskih radionica izazov vlastoručne izrade dukata i slamnatih predmeta, ali i licitarskih srdaca od kartona i vune.

Đakovo i Đakovština od pamtivijeka su bazen poljodjelske proizvodnje i srce žitnice Hrvatske, kažu organizatori, i zbog toga zaslužuju ovakav sajam koji bi vrlo brzo mogao postati brend i pronaći svoje stalno mjesto u kalendarima sajamskih priredbi.

Skip to content