031 811 018 [email protected]

 

Prepoznatljivi po žutim majicama i zelenim pregačama, prodavači namirnica iz vlastite proizvodnje primili su danas na prigodnoj svečanosti na Gradskoj tržnici certifikate “Proizvodi hrvatskog seljaka”. U ovoj je godini takvih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i obrta u poljoprivredi 56, što Univerzalovu tržnicu u Đakovu svrstava među vodeće nacionalne tržnice po broju certificiranih proizvođača domaće hrane. Zaslužena priznanja, koje Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Osječko-baranjska županija i Grad dodjeljuju u Đakovu već peti put, njihovim su nositeljima uručili zamjenik župana Petar Lagator, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Sanja Rogoz Šola i predstavnica UHT-a i voditeljica Gradske tržnice Ivanka Vargić.

– U Đakovu je registrirano više od 2.300 OPG-a. Samo za bespovratne potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Grad Đakovo osigurao je u ovoj godini 1,4 milijuna kuna, što je dvostruko više nego lani. Poziv je i dalje otvoren za sve sa sjedištem obiteljskoga gospodarstva na području grada i prigradskih naselja, kazala je pročelnica Rogoz Šola. Dobiveni certifikat, podsjetila je, potvrđuje da je proizvođač sam proizveo ono što kupujemo, iako je to ponekad nešto skuplje nego u trgovačkim lancima, ali zato hranjivije, ukusnije i domaće.

Na postizanju održivog razvoja slavonskog sela i konkurentnosti ruralnog prostora svojim Programom potpora pomaže i Osječko-baranjska županija. – Poznato je da svake godine svi koji imaju certifikate moraju proći recertifikaciju i oni to čine. Dolaze i novi proizvođači, svjesni potencijala koji im taj certifikat pruža u širenju tržišta. U Osječko-baranjskoj županiji pratimo i potpomažemo rad poljoprivrednih proizvođača s gotovo osam milijuna kuna kroz desetak izravnih mjera, ali za naše su proizvođače najvažnije mjere koje pomažu podizanje novih nasada i površina za proizvodnju, rekao je Lagator, dodavši da se naglasak dodjelom potpora posebno stavlja na preradu i marketing, u što proizvođači moraju uložiti više, kako bi se istaknuli na tržištu i postigli bolju cijenu za svoje proizvode.

Cilj je projekta “Certificirane seljačke tržnice”, osim popularizacije domaćih proizvoda, pomoć malim i srednjim OPG-ovima u povećanju proizvodnje, unaprjeđenju kvalitete proizvoda, proširenju područja njihove distribucije i zaštite od nelojalne konkurencije. Stečenim certifikatima kupcima se jamči podrijetlo proizvoda koji kupuju, njegova kvaliteta i svježina, tradicijski tehnološki postupak uzgoja i prerade i potpuna informiranost o proizvodima.

Skip to content