031 811 018 [email protected]

Vlasnici 50 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s Gradske tržnice primili su ove srijede iz ruku gradonačelnika Đakova Marina Mandarića certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka. Uz taj dokument, odjeveni u žute majice i sa zelenom pregačom lokalni proizvođači imaju prepoznatljivost među kupcima, upravo zato što povrtlarske i voćarske kulture, kao i prehrambene namirnica s njihovih klupa i škrinja, potječu iz vlastitog, domaćeg uzgoja. Posebno priznanje za predanost domaćoj proizvodnji povrća, rasada i presadnica i više od 40 godina prisutnosti na Gradskoj tržnici uručeno je Iliji Grgiću, vlasniku istoimenog OPG-a iz Ulice Nikole Tordinca 43a, kojega je Univerzal u znak zahvalnosti odlučio obradovati besplatnim korištenjem tržnog mjesta u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca.

Prva ponovno otvorena tržnica u Hrvatskoj

Poljoprivredna su gospodarstva koja posluju na tržnicama ovog proljeća, kako se čulo na svečanosti dodjele certifikata, bila suočena s dosad najvećim izazovom – pandemijom koronavirusa, zbog čega je došlo do zatvaranja tržnica. Ipak, život je nakon dva i pol tjedna 8. travnja vraćen na đakovačku tržnicu, po čemu je ona bila prva hrvatska tržnica koja je uoči Uskrsa stekla uvjete za ponovno otvaranje.

– U nedavnim se izvanrednim okolnostima potvrdila važnost domaćeg uzgoja i aktualiziralo pitanje samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje. Zato danas čestitam svima vama koji certifikatom potvrđujete svoj doprinos lokalnom uzgoju provjerenih, svježih i zdravih namirnica koje s vaših njiva i vrtova preko klupa Gradske tržnice stižu na naše stolove. Čestitke zaslužujete i zato što ste se zajedno s trgovačkim društvom Univerzal prihvatili rizik i uslijed epidemije koranavirusa hrabro došli natrag na tržnicu, kako bi bili na usluzi svojim kupcima kada je to bilo najpotrebnije, kazao je gradonačelnik Mandarić.

Poticaj domaćoj proizvodnji

Nacionalnom projektu Udruge hrvatskih tržnica (UHT) Univerzal se pridružio 2015. pa je ovo već šesta godina certificiranja domaće proizvodnje u Đakovu i Đakovštini, posebno važne ne samo za namirnice zajamčenog lokalnog podrijetla u osnovnoj potrošačkoj košarici, već i za očuvanje tradicije slavonskih obiteljskih gospodarstava. Pilot projekt označavanja domaćih proizvoda 2009. okupio je svega deset proizvođača, zbog čega je ovosezonska brojka licenciranih poticajna i za sve ostale poljoprivrednike s vlastitim proizvodom, koji još uvijek nisu ušli u program certifikacije.

Skip to content