031 811 018 [email protected]

Završnim su srpanjskim konferencijama u Kući Reischmann službeno zaključeni projekti integralne energetske obnove triju višestambenih zgrada – na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca 1 i 4 i u Ulici Augusta Cesarca 10-12. Za tu je svrhu stambeni upravitelj i prijavitelj projekata Univerzal, koristeći instrument “EU sljedeće generacije” Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije, povukao više od polovice ugovorene vrijednosti investicija koje u ukupnom iznosu dostižu 695.000 €.

Za Jedinicu na Vijencu bespovratna potpora pokriva 80 % ugovorenog troška (107.000,00 €), pa su vlasnici stanova u toj zgradi za obnovu izdvojili svega 26.000 €. Za razliku, energetska je obnova Četvorke koštala 250.000 €, od kojih 60 % ulaganja predstavlja europski novac (199.000 €), dok je preostalih 40 % financijske konstrukcije (125.000 €) zatvoreno sredstvima stanara. Isti je omjer subvencioniranog i vlastitog ulaganja vlasnika stambenih nekretnina u Cesarčevoj 10-12, za koju je spomenutim instrumentom osigurano 145.000 € i od strane stanara investirano 92.000 €, što je ukupno 237.000 €.

Na svim je ovim višestambenim zgradama, među kojima je Četvorka najveća, projektiranim zahvatima na pročeljima i krovištima te izolacijom njihovih negrijanih dijelova izvedena posve nova toplinska ovojnica zahvaljujući kojoj je spriječeno buduće nepotrebno rasipanje energije. Voditelj projekata bio je Poduzetnički centar Đakovo, čiji je direktor Ivan Šetka, govoreći na konferencijama, posebno podsjetio na napore Univerzalove administracije prilikom stvaranja tehničkih preduvjeta da bi zainteresirane zgrade uspjele nominirati svoje projekte na javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, objavljen 2022. Izvođače je radova svako kolektivno stanovanje izabralo samostalno, a vlasnička će ulaganja u energetsku obnovu isplatiti kreditom poslovne banke.

Integralna obnova, kao kombinacija više mjera kojima se ostvaruje ušteda godišnje potrebne toplinske energije od najmanje 50 % u odnosu na stanje prije obnove, donosi manje račune za grijanje i hlađenje, smanjenu emisiju ugljikova-dioksida, odnosno dekarbonizaciju, i rast vrijednosti stambenih kvadrata. Šetka je kazao kako su se uštede tražile i izračunavale na osnovi prethodnih energetskih certifikata. Interveniralo se na ovojnici, stolariji i krovištima.

– Zelena je tranzicija danas nužnost jer u zgradama koje nisu prošle obnovu uskoro se više neće moći boraviti bez potrošnje enormnih količina energije, čemu je najbolji dokaz ovo iznadprosječno vruće ljeto. Poboljšanjem energetske učinkovitosti, jasno je, racionaliziraju se troškovi stanovanja i ide k ugodnijem življenju, zaključio je Šetka, pojasnivši da je završna konferencija obveza u sklopu promidžbe i vidljivosti europskih projekata.

Skip to content